How to use the booklets?
Pentru părinți / persoane de referință
Fiica/fiul meu nu se simte bine, văd asta. Și eu am trecut printr-o perioadă foarte dificilă și nici eu nu mă simt bine.
Să trăiești cu trecutul poate fi o provocare mare. Pentru mulți oameni este benefic să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat cu cineva în care pot avea încredere. În cazul copiilor de orice vârstă este important ca părinții lor să primească ajutor pentru a se face mai bine.
Aș dori să-mi ajut fiul/fiica, am încercat multe lucruri, dar nimic nu pare să funcționeze.
Este nevoie de mult timp pentru a depăși experiențele dureroase și pentru a face față din nou vieții de zi cu zi. Acest lucru necesită multă răbdare din partea tuturor celor care conviețuiesc cu persoanele afectate. Mai presus de toate, adolescenții au nevoie de prieteni de aceeași vârstă cu care să poată vorbi și să se distreze împreună. Activitățile sportive de grup și excursiile colective pot fi, de asemenea, benefice.
Fiica/fiul meu s-a schimbat foarte mult.
După o perioadă foarte dificilă, organismul reacționează la stresul din acea perioadă. Unii oameni nu pot dormi bine, alții sunt foarte distrași sau își amintesc foarte puține lucruri, se manifestă sentimente puternice precum furia și frica, unele persoane vorbesc mult despre ceea ce au trăit, altele preferă să se retragă. Și mulți suferă de dureri fizice. Toate aceste reacții sunt normale. În broșurile noastre se vorbește despre ele și se oferă idei despre cum putem să ne ajutăm singuri.
Fiica/fiul meu nu prea are putere și energie. Ea/el interacționează puțin și manifestă dezinteres.
S-ar putea ca fiica/fiul dumneavoastră să fie foarte tristă/trist după tot ceea ce a înfruntat și să aibă puține speranțe. Atunci când pierdem ceva important (de exemplu, casa, o persoană dragă, obiceiurile sau orice altceva), suntem cu toții foarte triști. Fiecare cultură și fiecare religie are ritualuri și reguli care ne ajută să facem față unei pierderi. De asemenea, se pot inventa ritualuri de doliu. Ritualurile pot fi, de asemenea, schimbate sau reinventate pentru a se potrivi unei situații noi.
Ce poate fi de ajutor pentru fiica/fiul meu?
Noi toți avem nevoie să ne simțim în siguranță. Îi puteți oferi mult sprijin atunci când locuiți împreună. Iată câteva sugestii:
Informațiile și explicațiile ne ajută să înțelegem. Mai cu seamă atunci când oamenii au fost sau sunt supuși unui stres puternic, poate fi necesară repetarea permanentă a informațiilor și explicațiilor. Pentru aceasta, mai presus de toate, este nevoie de timp și răbdare. Broșurile explică de ce nu este ușor să duci din nou o viață la fel ca înainte după o perioadă îngrozitoare. Broșurile oferă, de asemenea, idei despre cum să vă ajutați singuri.
O organizare clară a timpului și regularitatea oferă o bună orientare. Unii tineri își pot gestiona singuri timpul destul de bine, alții au nevoie de mult sprijin. De exemplu, poate fi util să stabiliți împreună orele pentru a învăța și a merge la culcare.
Oamenii care au suferit din cauza altora au nevoie de relații vindecătoare pentru a învăța să aibă din nou încredere. Poate fi foarte benefic dacă vă găsiți timp să vorbiți, să vă ascultați unul pe celălalt, să mâncați și să vă jucați împreună, să dați dovadă de umor și să vă abțineți de la pedepse, deoarece pentru orice comportament există o explicație. Poate că veți găsi idei în acest sens într-una dintre broșuri.
Pentru cadrele didactice/îngrijitori
Cum pot să folosesc broșurile?
Mulți tineri preferă să citească broșurile în mod independent.
Tinerii care nu sunt obișnuiți să citească ar putea să beneficieze de pe urma citirii împreună a istoriilor, analizând împreună imaginile și discutând despre detaliile din imagini.
Important: Evitați să le cereți tinerilor detalii și nu-i siliți să povestească ceva sau să spună mai mult.
Cei care suferă trebuie să aibă control deplin asupra a ceea ce vor să împărtășească și a ceea ce vor să păstreze pentru ei înșiși!
Este important să validăm povestea de viață și suferința care a fost îndurată. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să ascultați.
Abordare creativă
Unii se bucură să coloreze imaginile.
Unii vor să joace o scenă într-o mică piesă de teatru, poate să exprime ceva printr-un cântec sau un dans. Important este ca implicarea creativă cu textele/imaginile să fie voluntară.
S-ar putea să observați următoarele reacții
Din partea tinerilor
Mulți tineri sunt foarte liniștiți și retrași după lectură. Acesta este un semn bun că are loc o procesare interioară. Oferiți-le tinerilor timp pentru ei înșiși după lectură.
Unor tineri le place să vorbească puțin despre propriile experiențe după ce citesc. Acordați suficient timp acestor istorisiri.
Din partea dumneavoastră
A asculta înseamnă a te implica. Ceea ce spun persoanele traumatizate poate fi destul de șocant. Important este ca ascultătorul să fie pregătit să reziste la ceea ce este relatat. Având în vedere că adesea este vorba despre o mare nedreptate, suferință și moarte, acest lucru implică multe emoții. Prin urmare, este foarte probabil ca ascultătorul să plângă. În acest caz, ar trebui să se spună că acestea sunt lacrimi de compasiune și nu lacrimi de slăbiciune.
Iată cum poate reuși o discuție
Atunci când s-a câștigat încrederea, uneori se accentuează nevoia de a vorbi despre experiențele traumatizante și de a fi validat și acceptat cu ceea ce s-a petrecut.
Pentru a-i proteja pe ambii parteneri de discuție, ar trebui creat un cadru cât mai clar pentru o astfel de conversație: limitată în timp și într-un spațiu nederanjat în care ambii să se simtă confortabil.
La finalul conversației sunt necesare câteva minute pentru a reveni la "aici și acum" (de exemplu, deschideți o fereastră, mișcați-vă, scuturați brațele și picioarele, beți împreună o ceașcă de ceai, vorbiți despre planurile pentru restul zilei).